Viikon pelastaa perhepalaveri. Ota vinkit hyötykäyttöön!

 

Mikäli arjessa on paljon liikkuvia osia, on perhepalaveri oiva tapa helpottaa arkea. Parhaassa tapauksessa siitä tulee koko perheen odottama hetki, jolloin innostutaan tulevista tapahtumista ja laitetaan seuraava viikko rokkaamaan. Kannattaa muistaa, että suunnittelu ei tee elämästä suorittamista, vaan se helpottaa arkea. Suunnittelun avulla aikaa ja energiaa jää myös spontaaneille ja vähemmän arkisille asioille. 

Tässä ohjeet, joiden avulla jokainen perhe saa suunnittelun osaksi omaa arkea:

 

 1. Mistä kaikesta arki koostuu? 

Suunnittelua helpottaa, kun kirjoittaa listan perheen arkeen liittyvistä muistettavista asioista. Lista voi näyttää esimerkiksi tältä:

 • Työajat ja työpäivät
 • Päiväkoti (hoitoajat, hoitoaikojen ilmoittaminen, teemapäivät, vanhempainvartti)
 • lasten kouluasiat, kokeet, teemapäivät, vanhempainillat,
 • lasten harrastukset (nimenhuuto, treeniajat, turnaukset, varainkeruu)
 • muut menot: mm. kampaajat, lääkärit,
 • siivous, koska tehdään
 • kaupassakäynti, ruoanlaitto (Mikäli käytössänne on Ruoka-arki -taitopaketti, niin ateriasuunnitelma kannattaa tehdä etukäteisvalmisteluna.)
 • juhlat
 • tavarahankinnat, huollot
 • Maksa myös laskut! Kun maksat (tai molemmat vanhemmat maksavat) laskut joka viikko samana päivänä, ei mikään jää roikkumaan, eikä laskuja tarvitse miettiä viikolla ollenkaan!

Vaikka lista voi tässä vaiheessa näyttää tylsältä ja raskaalta, niin sen tarkoitus on auttaa ottamaan huomioon kaikki perheen arkeen liikkuvat asiat.  Lista siis helpottaa seuraavan viikon organisoinnissa. 

 

 2. Kokoa perhe saman pöydän äärelle ja käynnistä palaveri!

 

Kirjota kaikki aikaan sidotut asiat kalenteriin valmiiksi. Sen jälkeen kerää perhe pöydän ympärille ja suunnitelkaa yhdessä seuraava viikko! Mikäli sinulla on käytössä Lapsiperheen Vuosi -taitopaketti, niin tässä palaverissa voidaan suunnitella myös ajankohtaisia juhlapyhiä ja lomia! Jos haluatte tehdä perhepalaverista oikein ainutlaatuisen, niin laittakaa tarjolle hyvää naposteltavaa ja juotavaa. Tai jos palaveri on iltapalan aikaan, niin iltapala voisi olla jokin spesiaali, joka yhdessä laitetaan tarjolle! Yhteinen arki on koko perheen juttu ja arkisista asioista voi tehdä myös hauskoja!

Suunnitteluhetkestä tulee nopeasti yhteinen hetki, jota kaikki odottavat. Iästä riippumatta! Voitte käydä perhepalaverissa läpi esimerkiksi nämä asiat:

 • Lasten viemiset ja hakemiset
 • viikkosiivouksen ajankohta
 • kuka käy kaupassa ja kuka laittaa ruokaa
 • mitä erityistä on tulossa alkavalla viikolla
 • lasten koulu- ja harrastusasiat
 • tulevat juhlapyhät tai lomat

 

Paras ajankohta palaverille on kokemukseni mukaan sunnuntai- ilta. Palaveri auttaa adaptoitumaan taas arkeen ja on mukava perheen yhteinen hetki. Kun kaikki tietävät seuraavan viikon aktiviteetit, alkavat lapsetkin oppia ottamaan vastuuta menemisistään. Suurin hyöty on kuitenkin helpompi viikko, koska asiat tuntuvat suunnittelun avulla paljon hallitummalta. Suunnittelun avulla mieleen jää viikon runko, eli koska tapahtuu mitäkin, ja se helpottaa arkea tosi paljon!

 

Kaikki uusi aiheuttaa monesti lapsissa, ainakin teineissä hieman vastahakoisuutta. Houkuttavat tarjoilut saavat lapset kuitenkin innostumaan ja muutaman palaverin jälkeen kaikki osallistuvat varmasti mielellään! Palaverin ei tarvitse kestää kuin puoli tuntia, saatte varmasti siinä ajassa käytyä kaikki tärkeät läpi. Jos perheenne on suuri ja muuttuvia tekijöitä on paljon, niin voittehan ensin käydä lapsia ja koko perhettä koskevat asiat läpi ja sen jälkeen jatkaa vielä puolisosi kanssa, kun lapset aloittavat iltatoimia tai ovat jo pedissä. Tai sitten jo ennen kun lapset otetaan mukaan, mikä teille parhaiten sopii!

 

Itse käytän perhearjen pyörittämisessä Lapsiperheen Vuosi – sekä Ruoka- arki -taitopaketteja, joilla saan lomat, juhlapyhät, ja ruoka-arjen helposti haltuun. Lisäksi Meillä harrastetaan -tarrat ja Meillä opiskellaan -Kokeet -tarrat helpottavat perheemme arkea huomattavasti.

 

Kannattaa aloittaa pienestä, arjen suunnittelukin on taito, jonka oppiminen vie aikaa!

Toivotan lämminhenkisiä ja hauskoja perhepalavereita, sekä helpompaa ja vähemmän kuormittavaa arkea jokaiseen perheeseen! 

- Susanna