Vieraskynä: Vaihtelua arkiruokiin - vinkkejä uusien reseptien kokeiluun

 

Arki kulkee kulkuaan ja kiireen keskellä tulee helposti kyhättyä kasaan niitä tuttuja ja turvallisia aterioita.


Mitään pahaa ei siinä ole, että arjessa on rutiineja ja päivittäinen ruoanlaitto luonnistuu nopeasti, helposti ja ilman ylimääräistä miettimistä. 


Jossain vaiheessa saman ruokalistan pyörittäminen viikosta toiseen voi kuitenkin alkaa kyllästyttää: “Aina tätä samaa!”. Syöminen ei houkuttele, ruoanlaitto ei innosta ja kaupassa käynti on pakkopullaa. 

Mieli tekisi saada vaihtelua lautaselle ja innostusta kokkaamiseen. 


Rimakauhu saattaa kuitenkin iskeä helposti. Internet, naistenlehdet ja ruokakirjat ovat pullollaan toistaan hienompia reseptejä. Mistä aloittaisi? Ei kiireessä ehdi mitään kokeilemaan… Kaupassa pitäisi etsiä uusia raaka-aineita... Hermot menee, liian hankalaa... Taitaa mennä liian vaivalloiseksi… 


Kokosin sinulle muutaman vinkin, joiden avulla otat uudet reseptit vaivattomasti haltuusi.

 

1. Ota itsellesi rauhallinen hetki vaikka vapaapäivänä, jolloin voit paneutua reseptien etsintään kaikessa rauhassa.

  • Juuri ennen kauppaan lähtöä uusien reseptien etsintä tuottaa vain tuskahikeä ja turhia paineita.

 2. Mieti millaisista raaka-aineista pidät. Hae reseptejä näillä hakusanoilla. Rajaa hakuasi myös esimerkiksi kastikkeisiin, patoihin, laatikkoruokiin, keittoihin, jolloin hakutuloksesi pysyvät paremmin hallinnassa ja löydät todennäköisemmin sitä mitä haluat.

 

3. Aloita uusien reseptien kokeilu vaikka vain yhdellä reseptillä. Harjoittele sen tekoa useamman kerran, jotta sen valmistaminen muodostuu sinulle rutiiniksi. Siirry tämän jälkeen seuraavaan uuteen reseptiin.

  • Rutiinien avulla vapautat aikaasi, myös uusien reseptien kohdalla. Luot itsellesi myös onnistumisen, hallinnan ja varmuuden tunteita. Huomatessasi, että uusi resepti on tutuksi tullessaan asettunut osaksi ruoka-arkeasi, lähestyt muita uusia reseptejä innokkaammin.

 4. Varaa itsellesi kerran kuussa, tai jos oikein innostut, niin kerran viikossa, uusien reseptien kokeilupäivä. Valmista uutta ruokaa kaikessa rauhassa. Kiireessä uuden kokeilu ei ole hyväksi. Homma voi mennä sörsseliksi ja tuloksena on vain lannistunut olo. 

 

Apunasi voit käyttää Ruoka-arki -taitopaketin Lempiruoat -sivuja, joiden avulla kokoat itsellesi kattavan arkiruoka -kokoelman. Pakettiin on varattu myös aivan oma suunnittelusivu kokeiltaville resepteille.

 

Lisäksi Ruoka-arkea täydentäväksi tuotteeksi on tehty Reseptit -välilehdet , joilla yhdessä muistiinpanosivujen ja Aikataito -kalenterikansien kanssa laitat reseptisi järjestykseen.

 

 

 

-Helena Örmark (Koulutettu ammattijärjestäjä, ajankäytön valmentaja ja kasvatustieteen maisteri)

 

 

 

Lisää aiheesta:

Vieraskynä: "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" - näin suunnitelmallisuus pelastaa ruoka-arkesi!

Vieraskynä : Näin säästät ruokakuluissa - 5 vinkkiä kauppalaskun pienentämiseen

Vieraskynä : Samaa vanhaa kotipikaruokaa?