Vieraskynä: Aikasyöpöt, joiden kanssa painin edelleen

Minun arkeni on täyttä, vaikkakin antoisaa. 

Olen hyvin tietoinen siitä, että arkea voi sujuvoittaa huolellisella suunnittelulla ja hyvällä kalenterin hallinnalla. Olenkin viikkopalavereiden, tehtävälistojen, kalenterimerkintöjen ja kiertävien ruokalistojen kiihkeä puolestapuhuja.

Siitä huolimatta arjessani on edelleen aikasyöppöjä, joiden kanssa aikaa kuluu hukkaan. Tässä artikkelissa kerron, millaisia minun pahimmat aikasyöppöni ovat. 

 

UUTISSIVUSTOJEN SELAAMINEN

Some on yleisesti ottaen yksi pahimmista aikasyöpöistä, ja itsekin käytin takavuosina aivan liikaa aikaa etenkin Facebookin kanssa.

Olen onnistunut rajoittamaan Facebookin käytön minimiin, mutta jokin minussa kaipaa edelleen jatkuvaan tietotulvaan uppoutumista. Niinpä saatan selailla luvattoman pitkään iltapäivälehtien etusivuja, klikkaamatta kuitenkaan yhtään uutista auki.

Teen tätä etenkin vessassa. 

Olen kuullut, että ensimmäinen pettämisen merkki on se, että ottaa puhelimen mukaan vessaan. Puolisoni ei kuitenkaan ainakaan vielä ole ottanut minua ristikuulusteluun, saati vihjaillut mitään kuidun lisäämisestä ruokavalioon vatsan toiminnan edistämiseksi…

 

TELEMARKKINOINTI JA MAINOSSÄHKÖPOSTIT

Puhelinnumeroni taitaa löytyä jokaisen telemarkkinointiyrityksen listoilta. Saan jatkuvasti yhteydenottoja puhelinmyyjiltä ja -haastattelijoilta.

Telemarkkinoijat ovat töissä toimistoaikaan, kuten minäkin. Vaikka ei-toivottu soitto kestääkin vain muutaman minuutin, kun kohteliaasti kieltäydyn tilaamasta mitään, katkaisee se ikävästi flow-tilan. Puhelun jälkeen en välttämättä muista, mitä minun pitikään tehdä.

En voi pitää puhelinta äänettömällä, sillä puhelimen päässä voi olla myös asiakas. Taidan kokeilla jatkossa sitä, että en vastaa vieraisiin numeroihin ainakaan, ennen kuin olen tarkastanut numeron Fonectasta. Tarvittaessa soitan itse perään.

Tähän tosin menee saman verran aikaa kuin puheluun vastaamiseen ja soittajan asian kuuntelemiseen. 

Mainossähköpostejakin tulee runsaasti, ja niiden poistaminen vie aikaa. (Gmailissa on muuten paremmat roskapostisuodattimet kuin Outlookissa!)

Otin muutama kuukausi sitten tavaksi peruuttaa jokaisen uutiskirjeen heti, kun sellainen tulee inboxiin, ja siirtää sen vasta sitten roskakoriin. Tämä onnistuu yleensä helposti, mutta muutaman palvelun uutiskirjeen peruutus edellyttää sisäänkirjautumista. 

Kaikista hankalin blokattava on ollut Veikkaus, jolle tein asiakkuustilin joskus kauan sitten elokuvalippualennusten takia. En saa tuota uutiskirjettä peruutettua, vaikka olen kirjautunut useita kertoja palveluun päivittääkseni markkinointiasetukset. 

 

TULOSTIN

Jos jokin yksittäinen esine on jatkuvasti epäkunnossa tai ei jostain muusta syystä täytä tehtäväänsä, kannattaa se korjata tai vaihtaa parempaan.

Epätoimiva tarve-esine on aikasyöppö, mikä aiheuttaa myös runsaasti negatiivisia tunteita.

Minun tapauksessani se on ikivanha HP:n tulostin. Minulla on ollut tällaisia kolme peräjälkeen. 

Pahimmillaan olen joutunut maanittelemaan tulostinta vodkalla (ihan totta: olen sillä saanut tukkeutuneet kirjoituspäät puhdistettua), kauniilla sanoilla ja uudelleenkäynnistyksillä jopa toista tuntia. 

Vuoden mittaan olen saattanut käyttää aikaa kahden työpäivän verran tulostimen lepyttelemiseen!

Kun tulostin on viimein sylkäissyt ulos sen viimeisen paperinsa, olen hankkinut… samanlaisen jostain kirpputorilta.

Tämä siksi, että tiedän tuntevani näiden vanhojen HP-tulostimien oikut.

Kerran kyllästyin. Marssin Giganttiin ja ostin uuden tulostimen viiden vuoden takuulla.

Kotona huomasin, että kyseessä oli langaton tulostin, mitä olisi pitänyt ohjailla älypuhelimella. Lisäksi tulostin olisi lakannut toimimasta, jos siihen olisi laitettu muita kuin HP:n alkuperäisiä mustekasetteja. En ole koskaan sellaisia hankkinut, vaan käynyt aina täytättämässä vanhat, edulliset kasetit. 

Vietimme puolisoni kanssa ikimuistoisen illan tämän uuden vekottimen käyttöohjeita tankaten. Kumpikaan meistä ei saanut tulostinta edes käynnistymään. 

Palautin uuden vempeleen vähin äänin. Onneksi vanha HP antoi harharetkeni anteeksi. 

 

AUTON TOIMINTAHÄIRIÖT

Täällä maalla auto on välttämättömyys. Olen kuullut, että on ekologista ajaa vanha auto loppuun, ja se onkin tavoitteeni.

Volkkarilla oli ajettu noin 190 000 kilometriä, kun se tuli omistukseemme. Auto oli halpa, sillä kaikki isommat remontit olivat vielä edessä.

Samalla autolla on nyt ajettu noin 10 vuotta, ja mittarissa on miltei 400 000 kilometriä.

Autokorjaamon ovi on tullut tutuksi. Välillä tuntuu, että kulutan sen saranoita liikaakin. 

Auton kokonaiskustannukset ovat edelleen kohtuulliset, mutta korjaamoreissuihin palaa aikaa. 

Usein auto on jätettävä korjaamolle useiksi päiviksi, tulevathan varaosat ties mistä kaukaa. Silloin on suunniteltava myös se, miten pääsee korjaamolta kotiin ja taas takaisin.

Satunnaisesti auto on jättänyt myös tielle. Kun volkkaria hinattiin kolmatta kertaa korjaamolle vuoden sisään, suunnittelin jo uuden auton ostoa.

Päädyin kuitenkin samaan kuin tulostimeni kanssa. Tunnen jo aika hyvin volkkarini äänet, vapinat ja vikakoodit. Minusta tuntuu yhä siltä, että on parempi käyttää aikaa vanhan tutun auton kanssa kuin aloittaa tyhjältä pöydältä jonkin uuden kulkupelin parissa. 

 

MUITA AIKASYÖPPÖJÄ

Muita asioita, joihin minulta kuluu liikaa aikaa, ovat esimerkiksi pitkät kauppamatkat ja omakotitalon ylläpitotyöt. 

On oma valinta asua kaukana palveluista ja kotiinkuljetuspalveluiden ulottumattomissa. Myös omakotitaloasuminen kaikkine lumitöineen on oma valinta. 

Toisaalta, omia valintoja ovat myös uutissivustojen selaaminen tai tietynlaisten tulostimien suosiminen. 

Minulla ja sinulla on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, mihin aika kuluu. 

Voimme vaikuttaa siihen, kuluuko se rikkinäisten asioiden kunnostamiseen ja kiireen sekä huolimattomuuden aiheuttamien virheiden oikaisemiseen, vai tehostammeko ajankäyttöämme niin, että aikaa jää myös rentoutumiseen. 

Itse yritän tänä vuonna miettiä tarkemmin sitä, mitä minun kannattaa sietää, ja mitä aikasyöppöjä voisin karsia. 

 


- Marja Kultainto-blogista, mikä kokoaa yhteen kestävät säästövinkit.