Vieraskynä: Aika on rahaa. Vai onko?

Aikaa voi muuttaa rahaksi muun muassa työnteon kautta. Säästämällä pienetkin summat kasvavat ajansaatossa suuriksi. Lisäksi unohtaessaan ajan, voi joutua maksamaan asioista enemmän. Koska aikaa ei voi lisätä ja elämässä voi tulla yllätyksiä eteen, ennakoimalla ja suunnittelemalla omaa arkea ja elämää, voi luoda rahan säästöä ja lisätä arjen sujuvuutta. Sujuvuus taas vapauttaa aikaa ylimääräiseltä sähläämiseltä ja kiireessä sinkoilulta.

 

Miten ajan ja rahan yhteispeli näyttäytyy arjessa?

Molemmat ovat resursseja, joita elämän mielekkyyden maksimoinnin kannalta on tärkeää voida käyttää itselle merkityksellisellä tavalla. Toinen on täysin rajallinen ja toinen kasvatettavissa. Rahalla ei voi ostaa itselleen lisää aikaa, mutta rahalla voi ostaa oppia ja arkea sujuvoittavia asioita, jotka vapauttavat sekä aikaa että rahaa itselle merkityksellisempiin asioihin. Keskeistä on tehdä myös asioita, jotka eivät välttämättä ole meidän top 10 -listalla, mutta jotka vaikuttavat niin, että elämä olisi helpompaa ja mielekkäämpää viikon kuluttua.

Minulla on kaksi pientä lasta sekä vielä tuoreempi yritys, jotka valtaavat niin arki- kuin pyhäkalenterinikin. Olen ollut kotona kaikkiaan kolme vuotta ja elänyt pariinkin otteeseen pienituloista hoitovapaan aikaa. Hoitovapaan aikoina suunnitelmallisuus arjen ympärillä korostuu ja se näkyy myös konkreettisena säästönä. Ruokakulut pysyivät kurissa itse tekemisen ja suunnitelmallisuuden myötä. Kun listaa tulevia tarpeita lähikuukausille tai seuraavalle vuodelle, on mahdollista esim. lasten vaatteiden kohdalla tehdä hankintoja edullisemmin käytettynä tai alennusmyynnistä sopivien kohdalle osuessa. Itsellä on ollut myös tapana pyytää lapsille lahjaksi seuraavan koon vaatteita ja tarpeita, jos toiveita on kysytty.

Keskeisintä suunnitelmallisuudessa on pidemmän aikavälin näkeminen. Oma rahankäyttöni on ollut jo vuosia budjetoitua ja siten tietoista ja ennakoivaa. Esimerkiksi jo esikoisen raskausaikana tiesin haluavani olla hoitovapaalla pitkään ja tein tulojen ja menojen kartoituksen tälle ajalle, sekä säästösuunnitelman, jotta voin paikata tulovajetta. Tietenkin myös synnytys tuli olemaan ajankohtainen, joten selvitin sairaalamaksun ja lisäsin siihen sopivasti ilmaa. Oli helpompaa maksaa 200 € sairaalamaksu, kun raha oli säästetty ennakkoon. 

Suunnitelmallisuus siis auttaa tekemään kannattavampia valintoja, kuten jonkin tiedossa olevan hankinnan tai tarpeen ostaminen alennuksesta, tai helpottamaan kulujen kattamista, kun summa on säästetty ainakin osittain valmiiksi. Tärkeää on oman toiminnan tekeminen näkyväksi itselle. Me itse käytämme aikaamme, rahaamme ja energiaamme. Kun elämäntilanne on mahdollisesti hektinen, omien voimavarojen ylläpitämiseksi on mielekkäämpää suunnata resurssit siihen mikä on merkityksellisintä ja tärkeintä. On siis hyvä nähdä tämän hetken vaivannäön ja panostuksen vaikutukset myös tulevaisuuteen. 

Jos esimerkiksi teet illalla ennen vuoteeseen menoa eväät töihin mukaan otettavaksi, voit napata ne aamulla mukaan ja saada ravittua itsesi n. 4 € kotiruokaeväillä 10 € työpaikkaruokailun sijaan. Kuinka todennäköisesti teet eväät aamulla, kun lapset pyörivät jaloissa ja odottavat päiväkotiin viemistä? 

Ennakoimalla ja suunnittelemalla voi säästää paljon aikaa, rahaa ja hermoja. Esimerkin kotiruokalounas ja työpaikkalounas voivat jo kerran viikossa toteutuessaan tuottaa vuodessa 312 €. Jos valinta muuttuu jokapäiväiseksi, säästetty summa kohoaa jopa nelinumeroiseksi!


Jenna Mattila, valmentaja

Taloudellinen hyvinvointi osana merkityksellistä elämää

Rahabalanssi Oy

 

Jennan kuva: Hanna Tarkiainen/ Kuvitelmia

 

 

Jenna on Rahabalanssi Oy:n yrittäjä, rahataitovalmentaja ja taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, jonka ammattitaito on valjastettu Aikataidon kanssa yhteistyössä tehtyyn Rahataitaja -taitopakettiin.

 

Jennaa pääset seuraamaan InstagramissaFacebookissa ja Youtubessa.

Facebookista löytyy myös Rahabalanssi -ryhmä, jonka tarkoitus on antaa kaikenlaisissa taloustilanteissa oleville keinoja ja inspiraatiota tasapainoiseen talouteen.

 

Lue myös:

5 asiaa, jotka helpottavat lapsiperheen arjenhallintaa

Vieraskynä: "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” - näin suunnitelmallisuus pelastaa ruoka-arkesi!